Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Γλυκό κυδώνι


























Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
3 φλιτζάνια νερό
4-5 φύλλα αρμπαρόριζας (ή 1 ξυλάκι κανέλας μαζί με 4-5 γαρύφαλλα καρφάκια ή 1 βανίλια)
1 λεμόνι για το γλυκό, μόνο τον χυμό του
1 λεμόνι για την λεκάνη με το νερό, μόνο τον χυμό του (προαιρετικά)

Πλένουμε, κόβουμε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζουμε και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους. (Αν αργούμε στο καθάρισμα, φροντίζουμε να έχουμε δίπλα μας μια λεκάνη με νερό και χυμό από ένα λεμόνι ώστε μέχρι να ολοκληρώσουμε το καθάρισμα ρίχνουμε ένα ένα μέσα τα φρούτα για να μην μαυρίσουν.) Στη συνέχεια, κόβουμε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μπαστουνάκια, σαν τηγανητές πατάτες, με μαχαίρι ή τα περνάμε από τον τρίφτη του κρεμμυδιού. Παράλληλα έχουμε βάλει το νερό με την ζάχαρη σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη, τα κομμένα φρούτα, το μυρωδικό της αρεσκείας μας και τον χυμό του λεμονιού. Βράζουμε το γλυκό και το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν δεν χρειάζεται άλλο ξάφρισμα και το σιρόπι του έχει δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μωρωδικά και βάζουμε το γλυκό όσο είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα (δες εδώ).

Κάποιοι προσθέτουν στο γλυκό κυδώνι στην τελευταία βράση 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ολόκληρα και ασπρισμένα.
Προσέχουμε τα κυδώνια που θα χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό να έχουν όσο το δυνατόν πιο ίσια και χωρίς στίγματα επιφάνεια γιατί αλλιώς θα μας δυσκολέψουν αρκετά στο καθάρισμα.
Μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλα μυρωδικά ή μπαχαρικά στα γλυκά και στις μαρμελάδες που φτιάχνουμε ανάλογα με τις γεύσεις και τα αρώματα που μας αρέσουν περισσότερο. Μην ξεχνάμε οτι στην μαγειρική δεν υπάρχουν ανυπέρβλητοι κανόνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου