Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ντόνατς μικρά στον φούρνο





















Δεν θυμάμαι σε ποιό περιοδικό βρήκα την συνταγή (όταν βγάζεις φωτοτυπίες χάνεις λιγο την μπάλα) αλλά την έκανα το Σαββατοκύριακο και βγήκε καλή. 

Υλικά που θα χρειαστούμε για 26-30 κομμάτια:
175ml γάλα πλήρες
425 γρ. αλέυρι σκληρό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αβγά μέτρια ελαφρά χτυπημένα
1 πορτοκάλι για το ξύσμα του
75γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο ελαφρά σε κατσαρολάκι
75 γρ. ζάχαρη καστανή
1 μικρό πακετάκι φρέσκια μαγιά (22γρ.) ή 2 κουτ. σούπας μαγιά ξερή

Για το πασπάλισμα:
25 γρ. βούτυρο, λιωμένο ελαφρά σε κατσαρολάκι
ζάχαρη άχνη

Ζεσταίνουμε ελαφρά σε κατσαρολάκι (να μην κάψει) το γάλα, 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5-10 λεπτά, μέχρι να σχηματίσει η μαγιά αφρό στην κορυφή του μείγματος. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, του κάνουμε ένα λάκο στο κέντρο και προσθέουμε εκεί την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τα χτυπημένα αβγά, το ξύσμα, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για 5 λεπτά (ίσως χρειαστούμε λίγο αλεύρι ακόμη) μέχρι να γίνει τη ζύμη μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Στη συνέχεια, την κάνουμε μπάλα, την σκεπάζουμε με διαφανή μεβράνη και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2 ώρα μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Κατόπιν, την ζυμώνουμε για 1 λεπτό στον πάγκο της κουζίνας, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ. και την κόβουμε με κουπ πατ 5-6 εκ.σε δίσκους. Τοποθετούμε αραιά σε ταψι (ίσως και δεύτερο) στρωμένο με λαδόκολα. Σκεπάζουμε πάλι με διαφανή μεβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά να φουσκώσουν τα ντόνατς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα βουτυρώνουμε, τα πασπαλίζουμε με την άχνη (σε σουρωτηράκι) και αφήνουμε να κρυώσουν. Επειδή δεν είναι πολύ γλυκά, μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση και να τα αλείψουμε με μαρμελάδα ή νουτέλα.
Ο συνταγογράφος έγραφε στο τέλος: Τρυπάμε στο πλάι τα ντόνατς με καλαμάκι για σουβλάκια, βάζουμε μαρμελάδα σε κορνέ και γεμίζουμε με αυτή τα ντόνατς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου