Συνταγή του Βασίλη Καλλίδη από το Cook Book no25, γρήγορη, εύκολη και πολύ νόστιμη. (Φωτογραφία: White Studio)
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κιλό σαρδέλες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
½ κιλό ντομάτες ώριμες
½ κιλό ντομάτες ώριμες
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή ή λίγα φυλλαράκια φρέσκια
½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αφαιρούμε με τα χέρια μας το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψαράκια. Τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, περνάμε τις ντομάτες από χοντρό τρίφτη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή και πλατιά μαντεμένια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ανάλογο αλατοπίπερο και το νερό. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά και, όταν δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μία φορά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ταψί, αραδιάζουμε με σειρά μέσα τα ψάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κουνάμε μια δυο φορές το σκεύος χωρίς να τα ανακατέψουμε και, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε το γιαχνί μας με τη φρέσκια ρίγανη. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο Καλλίδης είχε την συνταγή στο περιοδικό με γαύρο αλλά όπως μας προτείνει μπορούμε να το φτιάξουμε και με μαρίδα ή φθηνά βραστόψαρα, που είναι πεντανόστιμα και δεν κοστίζουν πολύ. Αν έχουμε πρόβλημα με τα κόκαλα, τότε μπορούμε να το φτιάξουμε με λεπτά φετάκια πέρκας ή σολομού.
Το έφτιαξα το φαγητό, Σαρδέλλες γιαχνί και ήταν υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έφτιαξα το φαγητό, Σαρδέλλες γιαχνί και ήταν υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή, ευχαριστουμε😍
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έκανα με φιλέτο σαρδέλας.... Όνειρο...!!!!