Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Chutney κυδώνι

Ταιριάζει με κρύα κρετικά, πουλερικά τυριά, αλλαντικά και φρεσκοψημένο ψωμί. Διαλυμένο σε χυμό πορτοκάλι γλασσάρει ψητό κρέας. Ενα chutney έχει πολλές εφαρμογές, αφήστε τα γευστικά ταμπού στο πλάι και δώστε χώρο στην φαντασία...

Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 1/2 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (περίπου 900 γρ. καθαρό)
350 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή 
1 φλιτζάνι μηλόξιδο
1 φλιτζάνι πορτοκάλι χυμό
1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
1 πορτοκάλι κομμένο σε κομμάτια
4 κουτ. σούπας ρας ελ χανούτ
2 κουτ. σούπας τζίντζερ ξερό τριμμένο
5 ξυλάκια κανέλα
2 κουτ. γλυκού σπόρους μουστάρδας
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο κομμένο σε φετάκια

Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε βαθιά κατσαρόλα, χωρίς καπάκι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια αυξάνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και τα λαχανικά και να εξατμιστούν τα υγρά. Αν εξατμιστούν τα υγρά και δεν έχουν μαλακώσει ακόμη τα φρούτα τότε προσθέτουμε λίγο νερό. Χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα κατα το τέλος της παρασκευής για να μην κολλήσει γι αυτό ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Το chutney είναι έτοιμο όταν μελώσει, δέσει και πήξει σαν μαρμελάδα. Αλλά δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς γιατί θα σφίξει κι άλλο το μείγμα όσο κρυώνει. Αν η τελική μορφή του chutney έχει μεγάλα κομμάτια μπορούμε να τα πατήσουμε με πρες-πουρέ. Όσο είναι ζεστό μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα (δες εδώ) και αποθηκεύουμε. Όταν ανοίξουμε το βάζο φυλάμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου