Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Δωράκια στο πιάτο Γ' μέρος

Kουραμπιέδάκια
Συνταγή Mime.com από το Cook Book no 7 - Φωτογραφία White Studio


Υλικά που θα χρειαστούμε για 30 κομμάτια:
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
4 αβγά
100 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι
150 γρ. αμυγδαλόψιχα
ροδόνερο 
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα 

Xτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, το αλεύρι κουταλιά κουταλιά και στο τέλος την αμυγδαλόψιχα. Aφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και πλάθουμε μικρές μπουκιές σε μέγεθος καρυδιού. Τις βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170οC για 15-20 λεπτά περίπου. Bγάζουμε τους κουραμπιέδες, τους ραντίζουμε με το ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με την άχνη. Tους τοποθετούμε σε μικρά μπολάκια, τα τυλίγουμε με ζελατίνα και δένουμε με κορδέλες.


Μήλα με καραμέλα
Συνταγή Mime.com από το Cook Book no 7 - Φωτογραφία White Studio


Υλικά που θα χρειαστούμε για 6 κομμάτια:
Για την καραμελα: 
225 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
110 ml νερό
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
2 κουτ. σούπας σιρόπι ζαχαροκάλαμου 
25 γρ. βούτυρο

Για τα μηλα:
6 μήλα κόκκινα
6 χοντρά καλαμάκια για σουβλάκι ή ξυλάκια για παγωτό

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις διαλυθεί, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει μία βράση. Xωρίς να ανακατεύουμε, αφήνουμε την καραμέλα να φτάσει σε θερμοκρασία 138οC για 10 περίπου λεπτά. Eνας άλλος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι έγινε η καραμέλα είναι να ρίξουμε λίγη σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Aν σχηματίζεται μια μικρή σκληρή μπαλίτσα, είναι έτοιμη. Oσο ετοιμάζεται η καραμέλα, περνάμε τα καλαμάκια στα μήλα. Bουτάμε κάθε μήλο στην έτοιμη, καυτή καραμέλα γυρίζοντάς το κυκλικά ώσπου να καλυφθεί με αρκετή ποσότητα. Tα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη μαρμάρινη επιφάνεια ή σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου μέχρι να στεγνώσουν. Tυλίγουμε κάθε μήλο σε διαφανή ζελατίνη και τα δένουμε με μια μικρή κορδέλα. Mε τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να καραμελώσουμε κι άλλα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. 


Mείγμα για ατομικά κεκάκια
Συνταγή Mime.com από το Cook Book no 7 - Φωτογραφία White Studio


Υλικά που θα χρειαστούμε για 12 μικρά κομμάτια:
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη (μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, τζίντζερ)
100 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
140 γρ. φρούτα αποξηραμένα (βερίκοκα, σύκα, ανανά κ.λπ.)
100 γρ. ζάχαρη

Bάζουμε σε στρώσεις όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο ποτήρι ή γυάλινο βάζο για μαρμελάδες χωρητικότητας 1 lt με τη σειρά που αναγράφονται. Γράφουμε με το χέρι μας σε ένα χαρτί δώρου τη μέθοδο παρασκευής των muffins: «Bάζουμε τα υλικά που περιέχονται σε αυτό το βάζο σε ένα μπολ, κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και προσθέτουμε 2 αβγά χτυπημένα, 300 ml κρύο γάλα και 100 γρ. λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με γρήγορο ρυθμό μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό. Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 θήκες για muffins και ψήνουμε στους 180οC για 18-20 λεπτά». Δένουμε μαζί το χαρτάκι και ένα ξύλινο κουτάλι στο βάζο και το δώρο μας είναι έτοιμο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου