Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Εύκολο, Γρήγορο, Trifle!

Τώρα που κρυώνει λίγο ο καιρός θυμήθηκα αυτό το τέλειο γλυκό για περιπτώσεις οικογενειακές, φιλικές, υπογλυκαιμικές (ακόμη και μια υποχρέωση βγάζεις βρε αδερφέ). Παίρνει πολλές παραλλαγές ανάλογα με τα υλικά που έχουμε στο ντουλάπι, Φαντασία και κέφι να 'χουμε! (Η γενική έμπνευση πηγάζει από τα trifle που κατά καιρούς μας έδινε ο Βασίλης Καλλίδης στο Cook Book.)













Yλικά που θα χρειαστούμε:
1 κέικ ή 1 τσουρέκι 
λίγο λικέρ πορτοκάλι
5-6 κουτ. σούπας γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Για την κρέμα
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κεσεδάκι τυρί κρέμα (200 γρ. μασκαρπόνε)
3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 πορτοκάλια ακέρωτα (για το ξύσμα και τον χυμό τους)
2 ξυλάκια κανέλας

Για το γκανάς
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το πασπάλισμα
150 γρ. φουντούκια ψημένα και κοπανισμένα στο γουδί
50 γρ. σοκολάτα γάλακτος ξυσμένη από τον τρίφτη του κρεμμυδιού
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Αφαιρούμε την κόρα από το κέικ με ένα πριονωτό μαχαίρι και κόβουμε την ψίχα σε κύβους 2x2 εκ. περίπου. Bάζουμε το κομμένο κέικ σ’ ένα βαθύ γυάλινο μπολ, ραντίζουμε με το λικέρ και την κανέλα σε σκόνη. Προσθέτουμε τα 2/3 από τα κοπανισμένα φουντούκια και το γλυκό πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Για το σιρόπι βράζουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια μαζί με την ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας μέχρι να μειωθεί το υγρό μας στο μισό. Κατόπιν περιχύνουμε με αυτό τα κομμάτια του κέικ και βάζουμε σκεπασμένο το μπολ στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Για την κρέμα, σ’ ένα άλλο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και στην συνέχεια, την αναμειγνύουμε απαλά με το τυρί κρέμα. Aπλώνουμε την κρέμα πάνω από το κέικ και αφήνουμε το trifle πάλι στο ψυγείο. Για το γκανάς σοκολάτας λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα και την ανακατεύουμε καλά με την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν περυχύσουμε με αυτήν το γλυκό μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το χλιαρό γκανάς πάνω από το γλυκό μας, τα υπόλοιπα φουντούκια και το ξύσμα σοκολάτας και ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φουντούκια με αμύγδαλα και σ’ αυτήν την περίπτωση το λικέρ πορτοκάλι με Amaretto.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου