Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Σπανάκι με το ρύζι au gratin

Υλικά συνηθισμένα, μα ο συνδυασμός τους αρκετά ενδιαφέρων γευστικά. Δοκιμάστε το ακόμη και σε ένα φιλικό τραπέζι, γιατί δεν είναι ανάγκη να καίει οταν τρώγεται άρα μπορεί να ετοιμαστεί νωρίτερα. Η συνταγή είναι της Ελένης Ψιχούλη. (Φωτογραφία: White Studio)

Υλικά που θα χρειαστούμε:
300 γρ. ρύζι μπασμάτι ή άλλο μακρύκοκκο ρύζι
300 γρ. φρέσκο σπανάκι ή 300 γρ. κατεψυγμένο
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
80 γρ. μπλε τυρί ή γκοργκοτζόλα ή οποιοδήποτε άλλο μπλε τυρί λιωμένο με το πιρούνι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
80 ml κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά

Bράζουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Zεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε πολύ καλά. Tο χοντροκόβουμε και το σοτάρουμε σε τηγάνι με το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι ξεπαγώνουμε και ακολουθούμε μόνο το σοτάρισμα). Προσθέτουμε το άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Mόλις μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπλε τυρί. Bουτυρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε το μισό ρύζι. Aπλώνουμε πάνω του το σπανάκι και τελειώνουμε με μία στρώση ρύζι. Ανακατεύουμε την γραβιέρα με την κρέμα γάλακτος. Aπλώνουμε το μείγμα πάνω στο ρύζι και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου