Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Σπιτική κόλλα για ετικέτες σε βάζα


Βρήκα τη συνταγή στο how about orange όπου μπορείτε να διαβάσετε όλο το θέμα αν θέλετε. Αν βαριέστε αυτή η σύντομη μετάφραση θα βοηθήσει:

Υλικά που θα χρειαστούμε για μια δόση (περίπου 60ml):
2 κουτ. σούπας νερό
1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη
3 κουτ. σούπας γάλα πλήρες ή 2% λιπαρά

Βάζουμε το νερό σε ένα μικρό μπολ και πασπαλίζουμε πάνω του τη ζελατίνη. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα σχεδόν στο σημείο βρασμού και το ρίχνουμε στο μείγμα με τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζελατίνη. Oσο είναι η κόλλα ζεστή και ρευστή την αλείφουμε με πινέλο ή σφουγγαράκι στην πίσω μεριά από τις ετικέτες και την εφαρμόζουμε πάνω σε καθαρά βάζα. Οση κόλλα περισσέψει υγροποιείται αν την ζεστάνουμε για λίγο. Καλό είναι να φτιάξουμε όμως την ποσότητα που θα χρειαστούμε γιατί λόγω των συστατικών της δεν αποθηκεύεται παρά για 2-3 ημέρες. Οτι κολλήσουμε κάτι με αυτήν ξεκολλάει εύκολα και δεν αφήνει ίχνη. Αρκεί να το μουλιάσουμε για λίγο σε νερό και να το τρίψουμε ελαφρά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αφίσες ή άλλα χάρτινα διακοσμητικά πάνω σε τζάμι ή καθρέφτη.

Προσοχή! Η κόλλα αυτή δεν «λειτουργεί» με τις ετικέτες που έχουμε τυπώσει σε inkjet εκτυπωτή γιατί θα χαλάσουν τα χρώματά τους αν πέσει πάνω τους νερό. Είναι όμως αποτελεσματική για εκτυπώσεις laser ή άλλου είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου