Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μπουγάτσα με κρέμα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Φθινοπώριασε και θυμήθηκα την νόστιμη και εύκολη αυτή μπουγάτσα του Βαγγέλη Δρίσκα (είχα φυλάξει δυο κομμάτια στον καταψύκτη τα οποία έψησα και τα τσακίσαμε...) Εγώ δεν την συνοδεύω με το σιρόπι, μου αρκεί το δίδυμο άχνη/κανέλα, αλλά εσείς μπορεί να έχετε άλλη γνώμη. Εδώ μπορείτε να δείτε και το video με την συνταγή. Θα σας βοηθήσει αρκετά...




Υλικά που θα χρειαστούμε για 12 μερίδες:

Για την μπουγάτσα
1 πακέτο (500 γραμ.) φύλλα κρούστας
1 λίτρο γάλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φασόλι βανίλιας
1 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα

Για το γλυκό πορτοκάλι
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 κιλό πορτοκάλια

Για την μπουγάτσα: Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Μόλις το μείγμα ζεσταθεί και πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Χαράζουμε την βανίλια κατά μήκος και μαζεύουμε τα σποράκια της με την άκρη του μαχαιριού και ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Η κρέμα πολύ γρήγορα θα αρχίσει να πήζει, γι’ αυτό ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, η κρέμα είναι έτοιμη. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε σαν γέμιση. (Για να κρυώσει πιο γρήγορα, μπορούμε να την αδειάσουμε σε ρηχό ταψί.) Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο αλειμμένο και αυτό από την επάνω του πλευρά. Τα διπλώνουμε στη μέση, τα αλείφουμε και τα βάζουμε στην μία άκρη (στο 1/5 περίπου από το φύλλο) λίγη από την κρέμα. Αρχίζουμε το τύλιγμα σαν πακέτο αλείφοντας τα φύλλα εξωτερικά για να ψηθούν σωστά και να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βάζουμε τις μπουγάτσες στο ταψί και ψήνουμε για στους 180°C για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Όταν ψηθούν, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Για το γλυκό πορτοκάλι: Πλένουμε τα πορτοκάλια, βγάζουμε τις φλούδες τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Τις βράζουμε σε αρκετό νερό για 45 λεπτά για να ξεπικρίσουν και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τις βρασμένες φλούδες στην κατσαρόλα και  βράζουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει το σιρόπι. Οπως είπαμε παραπάνω, μπορούμε να περιχύσουμε τις μπουγάτσες μας με το καυτό σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου